90 Power House stroom generatoren leveren 1,8 GW aan de nieuwe woningen en bedrijven op Lelystad Airport.

De opening van de nieuwe Nederlandse luchthaven Lelystad lijkt nu definitief van de baan. Er is nu een andere bestemming gevonden voor het gebied.

De politieke beweging Code Oranje werkt samen met de Nationaal Energie Coördinator Ruud Koornstra aan een plan om het grondgebied van de luchthaven een nieuwe milieu vriendelijke bestemming te geven.

Vertical Farming

Deze plannen omvatten de bouw van een eco vriendelijke stad met 16.000 woningen en een Vertical Farming bedrijf op de 275 ha van de luchthaven Lelystad.

lelystad doorsnede

lelystad doorsnede

De stad en het Vertical Farming bedrijf zullen geen uitstoot veroorzaken, het leefmilieu niet belasten en zal volledig zelfvoorzienend en winstgevend worden door export van de agrarische producten.

lelystad woningen voedselbos doorsnede

woningen voedselbos doorsnede

De elektriciteit voor het Vertical Farming bedrijf zal worden geleverd door uiteindelijk 90 Power House 20 MVA CO2 vrije stroom systemen met een totaal vermogen van 1,8 GW.

Aan windmolens zonnepanelen heb je niets

Windmolens en zonneparken kunnen het constante elektrisch vermogen dat voor Vertical Farming nodig is niet leveren en zijn daarom geen optie, volgens de initiatiefnemers.

De Power House energie systemen maken gebruik van de Kinetic Power Plant technologie. Deze nieuwe technologie werd alweer 10 jaar geleden ontwikkeld door het Duitse bedrijf Rosch Innovations uit Keulen.

Ruud Koornstra

De Nationaal Energie Coördinator Ruud Koornstra woonde enige tijd geleden een demonstratie bij van dit systeem in Keulen en is goed bekend met deze technologie.

Zilverstroom Energy uit Tilburg zal samen met haar Europese partners deze CO2 vrije energie systemen gaan leveren en onderhouden.

Fabriek en werkgelegenheid

Nabij de nieuwe stad zal hiervoor een fabriek komen waarin deze energie systemen seriematig worden geproduceerd en personeel zal worden opgeleid voor de productie en het onderhoud van de systemen.

Het project heeft een looptijd van enkele jaren. Het zal daarna ook in andere landen worden uitgerold.

Neemt voor meer informatie contact op met Hans Kamperman van Code Oranje bereikbaar op 06-39 56 09 61.