Spinderdelen Burgerwindpark De Spinder, niet doen

Na een lange voorbereidingstijd zal naar verwachting in 2020 het Burgerwindpark De Spinder bij Tilburg in gebruik genomen gaan worden.

De leden van een aantal energie coöperaties kunnen investeren in het windpark door het kopen van een van de 6000 aandelen, Spinderdelen genoemd.

Een Spinderdeel kost de burger EUR 250.

Het Spinder Windmolenpark zal uit 4 windmolens gaan bestaan met een gezamenlijk nominaal vermogen van 126.144 MWh per jaar.

Omdat het niet altijd waait kan er op jaarbasis maar 20% van deze capaciteit benut worden. Dat is ongeveer 24.000 MWh volgens de brochure.

24.000 MWh op jaarbasis kun je b.v. ook CO2 vrij opwekken met een watermolen van 2,7 MW die het hele jaar op volle kracht draait. In Tilburg is echter geen waterkracht voorhanden.

Goedkoop alternatief

Een Kinetic Power Plant zoals door ons op de markt wordt gebracht kan dit vermogen van 2,7 MW echter makkelijk leveren.

Kinetic Power Plants hebben geen van de nadelen van de windmolens en leveren het hele jaar (24/7) stroom zonder de uitstoot van CO2 tegen een heel veel lagere kWh prijs.

Waarom zou je als burger geld willen stoppen in een windpark waarvan je weet dat het slecht is voor de prachtige Brabantse natuur en dat de omgeving bederft.

De conclusie kan daarom niet anders zijn dat geld stoppen in een windpark door (burgers) een slechte investering is. Slecht voor de natuur en desastreus voor de omgeving.

Spinderdelen kopen? Niet doen want je bent je geld kwijt en je bent slecht bezig.

kinetic power plant 60 kW front view